De beste zoutlampjes

Een zoutlampje is in principe een grote brok zout met daarin ruimte voor een lampje of een waxinelichtje. Veel zoutlampjes zijn gemaakt van Himalaya zout. De meest bekende zoutlamp heeft een roze/oranje kleur.

Maar er zijn ook lampjes te verkrijgen in het wit of zwart/grijs. Het verschil in kleur komt omdat het zout van de zwarte en oranje lampjes uit het Himalaya gebied komen en het zout van de witte lampjes komt uit de Dode zee. Ontdek in deze blog het beste zoutlampje!

De beste zoutlampjes van 2023

Er zijn veel zoutsteenlampen verkrijgbaar. Het belangrijkste verschil tussen alle zoutlampen is het zout en de kleur van het zout. De lampen zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en afmetingen. Kijk dus even naar de grootte en afmeting van de lamp die je wilt.

De top 5 beste zoutlampjes

Hieronder onze top 5 zoutlampjes. Deze bestaat uit de traditionele roze/oranje varianten in verschillende groottes. Ook een wit en grijs zoutlampje zijn in de top 5 opgenomen!

De producten worden beoordeeld op prijs, kwaliteit, de voor-en nadelen van het product en de reviews van andere mensen. Op basis van die criteria zijn wij ervan overtuigd de beste producten voor jou te vinden.

1. Een Himalaya zoutlampje, van zout puur uit het Himalaya gebergte. De lamp is 2-3 kilo en is 20 centimeter hoog en bevat een snoer.

2. Prachtig zoutlampje met een mooi houten onderstel met antislip, zodat het lampje altijd goed blijft staan. Deze lamp heeft 4 lichtstanden, zodat je altijd de juiste sfeer kan creëren. Deze lamp heeft een usb aansluiting, met een usb kabel kan de lamp opgeladen worden.

3. Een mooie grote zoutlamp van 4-6 kilogram. Dit lampje is ongeveer 28 centimeter hoog en daarmee relatief groot. De lamp is voorzien van een donker houten onderstel. De lamp bevat een snoer met schakelaar.

4. Een wit zoutlampje! Dit lampje is 4-7 kilogram en is ongeveer 28 centimeter hoog. Deze lampjes zijn gemaakt met zout uit de dode zee.

5. Een grijze zoutsteenlamp! Dit zoutlampje is grijs door de aanwezige zwavel in het zout. Het is een zeldzamer zout dan de roze/oranje variant. Dit lampje is 3-4 kilogram en is ongeveer 20 centimeter hoog.

Hoe werkt een zoutlampje?

Een zoutlampje geeft sfeervol licht in een ruimte. Daarnaast heeft het nog meerdere voordelen. Daarover meer in de volgende alinea. Een zoutlampje wordt ook vaker een zoutsteenlamp genoemd en is dus letterlijk een lampje met een omhulsel van zout.

Hoe een zoutlampje werkt: wanneer een lamp of waxinelichtje in een zoutlampje wordt aangedaan, wordt het zout warmer dan de lucht eromheen. Het zout neemt vocht op, omdat het zout warm is verdampt het water weer voor een deel. Dan komen er negatieve ionen vrij.

Om te weten hoe dit werkt, kort even over positieve en negatieve ionen. Positieve ionen zouden ontstaan door het gebruik van onder andere elektronische apparaten, mobiele telefoons, computers en draadloze apparaten. Wanneer er te veel positieve ionen in de lucht aanwezig zijn kunnen gezondheidsklachten toe nemen. Negatieve ionen maken de lucht schoon omdat ze de positieve ionen neerslaan.

Wanneer een zoutsteenlamp warm wordt, dan zal deze negatieve ionen verspreiden. De negatieve ionen laten de positieve ionen naar de grond zakken. Deze deeltjes kunnen dan gemakkelijk schoongemaakt worden door de grond te stofzuigen of dweilen. De luchtkwaliteit zal door een zoutlamp dus enorm verbeteren.

beste zoutlampje

Wat zijn de effecten van een zoutsteenlampje?

De zoutlamp zorgt voor zuivering van de lucht in een ruimte, wat een groot positief effect op je gezondheid kan hebben.

Het verrijken van de lucht met negatieve ionen heeft veel gezondheidsvoordelen. Dit is bewezen middels verschillende onderzoeken. Zout zuivert de lucht. In de bergen en aan zee worden veel negatieve ionen in de lucht gevonden.

Het inademen van geïoniseerde lucht zorgt voor een hogere concentratie zuurstof in je bloed. Dat zorgt ervoor dat je organen beter werken, waardoor dus ook je stofwisseling en spijsvertering. Een zoutlamp kan dus echt een toegevoegde waarde zijn voor je gezondheid.

Plaats een zoutlampje daar waar je veel tijd doorbrengt.

Zoutlampje op de babykamer

Vaak wordt een zoutlampje gebruikt op de slaapkamer. Een lamp van ongeveer 2-3 kilo is dan voldoende. Ook voor kinderen en baby’s kan het erg goed zijn om een zoutlampje op de slaapkamer te gebruiken. Ten eerste omdat het zoutlampje fijn schemerig licht geeft wat niet te fel is.

Een zoutlampje zou ook positief effect kunnen hebben op de slaap van een baby. Ze zouden minder angstig zijn waardoor ze rustiger kunnen slapen. Het lampje gaat pas zijn werking doen als het zout warm is. Daarom is het slim om het lampje een uur voor het slapengaan van de baby of het kindje aan te zetten. Zeker het proberen waard!

Daarnaast is een zoutlampje ook een superleuk kraamcadeau, geef ook eens een witte zoutlamp of juist een grijze zoutlamp.

Zoutlampje kopen

Een zoutsteenlamp van goede kwaliteit kan jaren mee. Het is daarom verstandig om een lampje te kopen van betere kwaliteit die misschien iets duurder is. Een andere factor om rekening mee te houden bij het kopen van een zoutlampje is de grootte en het gewicht van de lamp. Dat is afhankelijk van waar je de lamp wilt plaatsen.

Of je nu kiest voor een grote zoutlamp op juist een kleine zoutlamp, de werking en het sfeerlicht is hetzelfde.

De zoutlamp grijs en zoutlamp zwart hebben hun kleur te danken aan het aanwezige zwavel en magnesium. Zwart Himalaya zout is zeldzaam waardoor deze lampjes vaak duurder zijn dan de roze/oranje variant.

De witte zoutlampen bevatten weinig ijzer waardoor het zout een witte kleur heeft. Ook wit Himalaya zout is zeldzaam waardoor ze ook duurder zijn. Een witte zoutlamp of zwarte zoutlamp zijn bijzonder om te zien en hebben dezelfde werking als de roze/oranje variant.

De meeste zoutlampjes zijn verkrijgbaar met een stekker voor in het stopcontact en een aan- en uitschakelaar. Gebruik nooit een ledlamp in de zoutlamp. Een ledlamp wordt niet warm en zal dus geen negatieve ionen verspreiden wat juist zorgt voor de gezondheidsvoordelen.

Naast de lampjes zijn er ook nog superleuke zoutlampje waxinelichtje houders.

Schoonmaken

Merk je dat de zoutsteenlamp vochtig is of dat er vocht op het zout ophoopt? Dan is de lamp aan het ‘zweten’. Dat is niet erg. Het zout is dan niet aan het smelten en het zal ook niet lekken.

Wanneer je ziet dat de lamp vies begint te worden kun je hem het beste schoonmaken met een droge doek. Daarmee kun je het stof ervan afvegen. Maak de zoutsteenlamp niet nat want dan kan het zou gaan smelten!

Dit is het einde van deze blog over een zoutlampje. Vind je een zoutlampje leuk maar houd je nit zo van de oranje kleur? Kijk dan eens naar een zoutlamp wit. Lees ook eens andere nachtrust blogs zoals: het beste slaapmasker.

1 gedachte over “De beste zoutlampjes”

  1. Hi Boukje, ik heb een zoutlamp aangeschaft en ik ben helemaal fan! Het licht is heel sfeervol en het geeft mij een bepaalde rust. Ik ben er heel blij mee. Bedankt voor de tip. Liefs, Lize

    Beantwoorden

Plaats een reactie