Zitkussen orthopedisch: top 5

Tijdens het zitten, ben je al snel geneigd om een verkeerde houding aan te nemen. Lekker zitten, is een relatief begrip. Ieder lichaam is anders en daarnaast is er ook geen standaard zithouding. Een orthopedisch zitkussen kan de uitkomst zijn. Ontdek in deze blog de top 5 beste orthopedische zitkussens van 2023.

De 5 beste orthopedische zitkussens

Er zijn veel verschillende orthopedische zitkussens verkrijgbaar. In deze alinea zijn de beste orthopedische zitkussens voor jou weergegeven.

De producten worden beoordeeld op kwaliteit, de voor-en nadelen van het product, de prijs en de reviews van andere mensen. Op basis van die criteria zijn wij ervan overtuigd de beste producten voor jou te vinden.

1. Dit orthopedisch kussen is ontworpen op basis van een wetenschappelijk onderzocht en getest design. Het kussen creëert daardoor geen druk op bepaalde punten in de bovenbenen en billen.

Het verbetert de algehele zithouding en verlicht ook pijn door aambeien. Het kussen is gemaakt van hoogwaardig traagschuim, deze bevat een 3D hoes die gemaakt is van ademend materiaal. De hoes is wasbaar.

2. Het zitkussen orthopedisch van Sleep comfy verlicht pijn in je rug, heupen en benen. Het kussen brengt drukvermindering en meer comfort. Je ruggenwervel komt in de juiste positie.

Het kussen heeft een antislip en daarom goed te gebruiken op verschillende stoelen ook voor in de auto. De hoes is gemaakt van ademend materiaal en is wasbaar.

3. Dit kussen verlicht pijn bij pijn in je stuitje, benen, rug of van aambeien. Het kussen is gemaakt van traagschuim, heeft een ademende buitenlaag en heeft een wasbare hoes.

Het kussen kan universeel gebruikt worden, zowel thuis als onderweg. Het wordt ook vaak gebruikt tijdens en na de zwangerschap. 

4. Dit zitkussen van MIRI is orthopedische en is een verbeterd model. Het heeft een breder oppervlak om je lichaam nog beter te ondersteunen. Het kussen biedt ondersteuning bij rug- of nekklachten, aambeien, doorligwonden en pijn in je stuitje.

Het kussen is gemaakt van premium traagschuim, heeft een antislip onderkant en is universeel te gebruiken. De hoes is gemaakt van ademend materiaal en is wasbaar.

5. Dit orthopedisch donut kussen van ComfyCentre helpt bij rugpijn, heuppijn, pijn aan je stuitje, aambeien of ischias. Het kussen is gemaakt van ultra dense traagschuim.

Daarnaast is het gemaakt van een zacht en ademende gecertificeerde stof. Het kussen wordt geleverd met gratis E-book (het pijnvrije handboek).

Een goede zithouding is heel belangrijk

Er zijn verschillende theorieën over wat een goede zithouding is. De theorieën hebben vaak te maken met het aanpassen van het meubilair op de juiste hoogte en het aannemen van een juiste lichaamshouding. Met een orthopedisch kussen is het makkelijker om een goede zithouding aan te nemen.

Helaas hebben nog veel mensen last van rugklachten en nekklachten. Het gaat hier soms niet alleen om het hebben van een stijve nek of een lichte pijn in de rug, maar soms zijn de klachten blijvend en erg vervelend.

 Het kan zelfs voorkomen dat mensen last krijgen van een vergroeiing, wanneer ze gewend zijn om een verkeerde zithouding aan te nemen. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een orthopedisch kussen.

Met dit kussen, neem je automatisch een goede zithouding aan en zal je profiteren van een betere, lichamelijke gezondheid.

Wat is een zitkussen orthopedisch

Een zitkussen orthopedisch is een speciaal ontworpen kussen dat ervoor zorgt dat je lichaam anatomisch en in een natuurlijke positie wordt ondersteund. Het belangrijkste doel is vooral om de rugwervels en de nek te ondersteunen.

Daarnaast worden de heupen ook niet overgeslagen, en krijgen deze ook de juiste ondersteuning, zodat je niet alleen lekker zit, maar ook in de juiste houding zit.

Je lichaam komt door het kussen terecht in een neutrale stand waardoor je spieren meer ontspannen en klachten aan het lichaam worden voorkomen.

Soorten zitkussens

Het eerste wat je misschien opvalt is de vorm van het kussen. Dit kussen lijkt helemaal niet op een regulier kussen. Door de aparte vorm, wordt er een ruimte tussen het zitvlak en je lichaam gemaakt, waardoor deze ruimte op de juiste manier wordt opgevuld.

Bij een gewoon kussen is het mogelijk om door te zakken. Dat is bij dit speciale zitkussen orthopedisch niet mogelijk, omdat het een vormvast en elastisch kussen is. Dit zorgt voor een comfortabele ondersteuning aan het lichaam.

Er zijn verschillende soorten kussens binnen deze categorie. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een speciaal zitkussen dat voor iedereen geschikt is. Dit kussen kan bijvoorbeeld op de bank worden gelegd om er comfortabeler op te zitten.

Daarnaast heb je ook een orthopedisch zitkussen auto. In de auto vergeet men ook vaak om de juiste zithouding aan te nemen. Met dit kussen zal je automatisch een betere zithouding aannemen.

Een speciaal zitkussen voor ouderen zorgt ervoor dat oudere mensen, die vaak wat meer last hebben van lichamelijke klachten, comfortabeler kunnen zitten.

zitkussen orthopedisch

Waarom kiezen voor een zitkussen orthopedisch?

Een verkeerde zithouding zorgt ervoor dat het weefsel in je lichaam (bijvoorbeeld de kapsels, banden en wervels) een verkeerde houding aannemen. Daarnaast staan ze ook een lange tijd onder spanning wanneer je niet op de juiste manier zit.

De elasticiteit van deze weefsels zullen dan afnemen en worden eventueel opgerekt. In het begin zal je hier niet zozeer wat van merken, maar als je een langere tijd op de verkeerde manier zit, kan je lichamelijke klachten krijgen.

Je zult het vaak merken in je rug. Je rug kan dan pijn gaan doen. Ook kun je last krijgen van een stijve nek of van pijn in de andere ledematen.

Veel mensen hebben lichamelijke klachten door een verkeerde zithouding, omdat het matras waarop ze zitten of de kussens die ze gebruiken niet goed (meer) zijn.

Traditionele kussens zijn ook vaak gemaakt van zacht materiaal, zoals dons of schuim. Dit zijn materialen die op den duur ernstig in kwaliteit achteruitgaan. Het is dan onmogelijk om nog een goede lichaamshouding aan te nemen wanneer je op dit soort kussens zit of wanneer je helemaal geen kussen gebruikt.

Sommige mensen vinden dit kussen niet prettig, omdat het gemaakt is van vrij hard materiaal. Ze geven dan toch de voorkeur aan een zachter kussen.

Het kan zijn dat je moet wennen aan de vorm. Door de vreemde vorm van het kussen, heb je er even de tijd voor nodig om hieraan te wennen. Het is dus goed om hier rekening mee te houden.

De voordelen van een orthopedisch kussen

Het belangrijkste gevolg van een orthopedisch kussen is natuurlijk dat je minder pijn ervaart. Doordat je lichaam automatisch in de juiste houding komt wanneer je op dit kussen gaat zitten zal je minder pijn ervaren. Met dit kussen kun je ook veel pijn voorkomen.

Wanneer je veel zit is het verstandig om dit kussen te gebruikt. Omdat je voor bent dat je lichaam verkeerd zit zal je minder last ervaren in de toekomst.

 • Door de vaste vorm van het kussen, zal het zich altijd aanpassen aan je lichaam en zal je lichaam zich niet aan te hoeven passen aan het kussen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam een betere houding heeft waardoor je minder snel pijn kunt ervaren.

 • Een orthopedisch kussen kun je ook niet opkloppen. Het is een vrij hard kussen. Juist door deze hardheid blijft het beter in vorm en zal je er altijd comfortabel op zitten.

  De meeste kussens zijn gemaakt van traagschuim. Dat gaat lang mee.

 • Een ander voordeel van dit kussen is dat het elastisch is. Deze elasticiteit zorgt ervoor dat het druk verlagend is. We hebben allemaal te maken met een lichaamsgewicht.

  Botten en andere onderdelen van het lichaam zullen door het lichaamsgewicht naar beneden worden gedrukt. Dit kussen vangt de druk op, zodat je hier geen hinder van ondervindt.

 • Deze kussens kunnen ook gebruik worden bij pijn aan je stuitje of pijn door aambeien. Omdat je op de juiste manier kunt zitten zal dit verlichting geven.

Waar moet je opletten als je een orthopedisch kussen gaat kopen?

Er is een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden wanneer je een kussen orthopedisch gaat kopen:

 • Het doel om te gebruiken. Ben je van plan om de kussen op de bank te leggen of op een stoel? Of ben je op zoek naar een orthopedisch kussen auto of een zitkussen voor ouderen? Dit kan verschil maken in de vorm van het kussen bijvoorbeeld.

 • Het materiaal waarvan het kussen gemaakt is. De meeste kussens worden gemaakt van traagschuim. Maar er zit verschil in de kwaliteit en de samenstelling. Daarom is het goed om te kijken naar het materiaal waarvan het kussen gemaakt is.

 • De prijs. De prijs is natuurlijk erg belangrijk. Je dient er vaak rekening mee te houden dat het kussen van goede kwaliteit is. Dit wil niet altijd zeggen at het kussen dan ook automatisch heel duur moet zijn.

  Door je goed te informeren over de kussens kom je al snel uit bij het juiste exemplaar en is het ook mogelijk om de prijzen beter te vergelijken.

 • Het juiste formaat. Er zijn verschillende groottes van de kussens verkrijgbaar. Het is goed om dit af te stemmen op hoe groot je bent en je lichaamsgewicht.

 • Producten om erbij te gebruiken. Vergeet ook zeker niet te kijken naar bijpassende accessoires. Zo kun je bijna altijd een bijpassende kussensloop kopen. Hiermee zorg je ervoor dat het kussen lang schoon blijft. Daarnaast blijft de kwaliteit van het kussen er ook veel beter door.

  De kussens zijn vaak ook in sets te koop. Het is altijd handig om een extra kussen te hebben, zodat je het eerste exemplaar sneller kunt vervangen wanneer dit aan vervanging toe is.

Het blijft belangrijk om voldoende te bewegen. Dit betekent dat je niet te lang achter elkaar moet zitten. Maar, helaas is dat niet altijd mogelijk. Daarom is het van belang dat je comfortabel zit en dat je goed voor je lichaam zorgt tijdens het zitten.

Met een zitkussen orthopedisch neem je een goede lichaamshouding aan en zit je veel comfortabeler. Het is zeker de moeite waard om hierin te investeren.

Lees voor het gebruik van een orthopedisch product altijd de handleiding en bijsluiter.

Dit is het einde van deze blog over orthopedische zitkussens. Deze kussens dragen bij aan een betere zithouding en daardoor een comfortabelere houding. Dat geeft meer rust en zorgt uiteindelijk voor een relaxter dagelijks leven net zoals massage apparaten doen. Kijk ook eens naar je nachtrust, kan dit nog wel wat verbetering gebruiken? Dit kan met behulp van het beste slaapmasker.  

Plaats een reactie